Nepál ízei
Kardamom
Zöld kardamom
A gyömbér rokonságába tartozik, Indiából és Sri Lankáról származik. Nagyon fontos az indiai, nepáli konyhában, de egész Ázsiában elterjedt a használata, a Közel-keleten pedig gyakran belefőzik a kávéba. Indiában és Nepálban használatos tejes édességek elkészítésénél, például a khir (nepáli tejberizs), de a sós ételeknél is használják, például a curry-ben.
Fekete kardamom
Ez a fajta más, mint a zöld verziója, de rokonnövény, ugyanúgy hüvelyes, amiben vannak a magok, de a fekete kardamom magjai nagyobbak. Elsősorban sós ételekhez használják, például szószok vagy pácok elkészítéséhez. Nem illik az édes ételekhez, mint zöld párja, mert erősebb az íze és kicsit füstös is lehet.
Római kömény
Más néven borsoskömény, egyiptomikömény, fehérkömény vagy kumin, sok nevéből is látszik, hogy rengeteg országban elterjedt és nagyon hosszú történelme van, már az ókori Egyiptomban is használták, emellett az indiai és nepáli konyha elengedhetetlen része. Hazánkban is gyakori része a különböző ételek ízesítésében. Rokonságban áll az ánizzsal
Nagyon elterjedt a használata Közel-keleti konyhákban, természetesen a nepáli konyhának is fontos része.
Görögszéna mag
Ezek a barnássárga téglalap alakú magvak a nepáli konyha elengedhetetlen fűszerei. Erős aromája van. Közel-Keleten nagyon népszerű fűszer, elterjedt használata afrikai és arab országokban is. Nagyon kemény mag, amelyet nehéz megőrölni, ezért először át szokták hevíteni, ami megkönnyíti ezt a feladatot. Nagyon magas a protein tartalma, egy kissé kesernyés ízű, és szinte minden esetben megtalálható a curry-kben.
Koriander
Nevezik még cilantronak és Kínai petrezselyemnek is. Átható, fűszeres ízeket ad az ételeknek. A leveleit és a magjait is felhasználják. A levelek élénk zöldek, az ázsiai és a dél-amerikai konyhában használják. A magokat általában őrölt formában dolgozzák fel, mind az indiai mind a nepáli konyhában sokat használják, de Dél-kelet Ázsiában gyakran előfordul.
Leveles formában erőteljes ízt ad, levesek és szószok ízesítésére gyakran használják.
Magos formájában a közel-keleti és ázsiai konyhákban számos fűszerrel társítják, melyekkel különösen jól harmonizál, ilyen többek között a menta és a római kömény. A koriandermag kitűnő halételek, szószok, húsok, és zöldségek fűszerezésére. Curry-ket nagyon gyakran ízesítenek vele.
Fahéj
Az itthon is jól ismert fűszer Nepálban is ugyanolyan elterjedt és gyakran használják mindenféle receptben, általában más fűszerekkel is kombinálva. Megtalálható ötfűszer keverékekben is.
Szegfűszeg
A Fűszer-szigeteken őshonos, nagyon régi múltra tekint vissza, már az ókori Rómába is eljutott arab közvetítéssel. Körülbelül ugyanebben az időszakban jutott át Kínába és nagy valószínűséggel onnan kerül át Nepálba is.
Édes és sós ételekhez is egyformán használják. Elképesztően sokrétű használata van, hazánkban is jól ismert. Megtalálható ötfűszer keverékekben.
Babérlevél
Itthon is nagyon jól ismert fűszer, általában egészben találkozunk vele, levesekben, főzelékekben és szószokban. Az indiai babérlevél kicsit különbözik attól, amit mi megszoktunk. A levélben három ér fut, míg az Európában használatos babérlevélben csak egy, illetve a mérete is nagyobb. Az illata kissé a fahéjra emlékeztet.
Mustármag
Nepálban a mustárnövény több részét is felhasználják, egyik legfontosabb része természetesen a mustármag. Préseléssel mustárolajat tudnak kinyerni belőle. Fűszerként általában a savanyúságok készítésére vagy a curry ízesítésére használják. De hallal is kombinálják, hogy az ízét kicsit kiegyensúlyozzák. Fontos alapanyag mindenféle savanyúság vagy csatni (chutney) készítésekor. Sok antibakteriális tulajdonsága is van a jellegzetes íz mellett. Vannak sárgától sötétbarnáig terjedő változatai, minél sötétebb a színe, annál erőteljesebb, csípősebb az íze.
Ghí
Vagyis az úgynevezett „tisztított vaj”. Vajból készül lassú tűzön addig forralva a mennyiségű amíg a vajnak teljes víztartalma elpárolog, a fehérjetartalma pedig kicsapódva összegyűlik a tetején és az alján. Ezután leszűrik az így nyert tiszta tejzsírt, amely sokkal nehezebben romlik meg, mint a vaj, sütésre is használható, mivel nem habzik és nem ég olyan könnyen. Emellett finom édesebb íze van a benne karamellizálódott tejcukortól. Rendkívül sokáig eláll, mivel a lassú forralása egyfajta tartósítási eljárás, amivel az avasodásért felelős elemektől megszabadulhatunk. Nepálban általában bivalytejből készült vajból csinálják, de tehéntejes verziója is elterjedt.
Csillagánizs
A kínai öt fűszer keverék alapvető összetevője, ez a szép fűszernövény Kínában őshonos, de elterjed használata a környező országban, így Nepálba is átjutott. Különösen jó az illata, igazi édesgyökér ízekkel.
Nepál
Az India és Kína közé ékelődött Nepál rendkívül változatos földrajzi és éghajlati adottságokkal rendelkezik. Területe kicsivel nagyobb, mint Magyarország másfélszerese, amelyen körülbelül 30 millió ember él.
Newari
A newari népcsoport már az ókor óta a Kathmandu-völgyben él. A Kathmandu-völgy földje bőséges termést hozott, a Tibettel és Indiával való kereskedelmi kapcsolat pedig virágzó gazdaságot.
Magar / Gurung és a Gurkha harcosok
A Magar és Gurung népcsoportok Nepál nyugati részének dombságán élnek, rizsteraszokra épült kis közösségekben. A leghíresebb gurung település Ghandruk, ahonnan kiváló panoráma nyílik az Annapurna hegyvonulatra.
Chhettri
A Chhettri az egyik csoportja a Khas hindu közösségnek, a régi kasztrendszer egyik legmagasabb fokán elhelyezkedő csoport volt. Ők voltak a Kshatriya harcosok, akik a rendszer védelmezői voltak.
Sherpa
A serpák talán a legismertebb népcsoportja Nepálnak. Magasan a hegyekben laknak, Kelet- és Közép-Nepálban. Tibetből származnak eredetileg, több mint 500 éve keltek át a hegyeken. Nevük eredete is tibeti, jelentése „keletiek”.
A nepáli tea
Viszonylag fiatalnak mondható a teatermesztés Nepálban, az 1960-as évektől kezdett el beindulni. Ilam Nepál keleti részén található, úgy 600 km-re Kathmandutól.
Nepál ízei
Nepál ízei mélyen gyökereznek az ország gazdag kulturális és földrajzi sokszínűségében. Az ország konyhája olyan fűszerek egyedi keverékére épül, mint a kardamom, a római kömény, koriander és a görögszéna mag, amelyek együtt felejthetetlen ízélményt nyújtanak.
Nepál
Az India és Kína közé ékelődött Nepál rendkívül változatos földrajzi és éghajlati adottságokkal rendelkezik.
Newari
A newari népcsoport már az ókor óta a Kathmandu-völgyben él. A Kathmandu-völgy földje bőséges termést hozott...
Magar / Gurung és a Gurkha harcosok
A Magar és Gurung népcsoportok Nepál nyugati részének dombságán élnek, rizsteraszokra épült kis közösségekben.
Chhettri
A Chhettri az egyik csoportja a Khas hindu közösségnek, a régi kasztrendszer egyik legmagasabb fokán elhelyezkedő csoport volt.
Sherpa
A serpák talán a legismertebb népcsoportja Nepálnak. Magasan a hegyekben laknak, Kelet- és Közép-Nepálban.
A nepáli tea
Viszonylag fiatalnak mondható a teatermesztés Nepálban, az 1960-as évektől kezdett el beindulni.
Nepál ízei
Nepál ízei mélyen gyökereznek az ország gazdag kulturális és földrajzi sokszínűségében.
Foglalás
Új foglalás érkezett!
Nyitvatartás
Hétfő: ZÁRVA
Kedd: 11:30 – 23:00
Szerda: 11:30 – 23:00
Csütörtök: 11:30 – 24:00
Péntek: 11:30 – 24:00
Szombat: 11:30 – 24:00
Vasárnap: 11:30 – 23:00
Annapurna Nepáli Étterem
Budapest, Ráday u. 29, 1092
Nyitvatartás
Hétfő: ZÁRVA
Kedd – Szerda: 11:30 – 23:00
Csütörtök – Szombat: 11:30 – 24:00
Vasárnap: 11:30 – 23:00