Newari

A newari népcsoport már az ókor óta a Kathmandu-völgyben él. A Kathmandu-völgy földje bőséges termést hozott, a Tibettel és Indiával való kereskedelmi kapcsolat pedig virágzó gazdaságot. A völgyet érő kulturális hatások felfedezhetőek mind az ételekben, a művészetekben és az építészetben is. Népszerű turistacélpont Bandipur, egy kis város, amely a mai napig gyönyörűen megőrizte a hagyományos newari építészet mintáit.

A Kumari, akinek képe az étterembe belépve jobb oldalon található, a newariak által istenként tisztelt fiatal lány, akire élő istennőként tekintenek. 

Több híres legenda létezik e hagyomány eredeteként. Az egyik leghíresebb szerint egy király Taleju istennő útmutatásait követve uralkodott, de sose látta az istennőt, aki mindig el volt takarva egy függöny mögött.  Egy nap úgy döntött muszáj látnia és rányitott az istennőre, aki mérgében elment és megüzente a királynak, hogy ezentúl ő már nem ad tanácsokat, majd csak egy kislány alakjában tér vissza.

Étterem Budapest Nepál Newari népcsoport kultúra

A Kumari lányokat serdülőkoruk előtt választják ki. Hogy egy lány kumari lehessen, meg kell lennie „harminckét tökéletes tulajdonságának”, például fekete haj és szemek, sima bőr, rendezett fogak, puha kezek stb. Kiválasztásuk után elszeparálva élnek a közösségtől és minden nap pár órát egyhelyben kell ülniük és fogadniuk a hívőket. Több kumari létezik egyszerre, külön vidékeken élnek. Úgy tartják, hogy az első menstruáció alkalmával az istennő is elhagyja testüket, így utána a lányok visszatérnek hétköznapi életükhöz.

A Kathmandu-völgyben a rizstermesztéshez ideálisak voltak a körülmények, így ez az alapételük, de ezenkívül nagyon népszerű még a bivalyhús is. A bivalyhúst vallási célokra is felhasználják, ünnepségeken áldozzák az isteneknek. Leghíresebb ételük a tibeti hatásokkal bíró, bivalyhússal töltött húsos batyu, a momo. Kedvencünk a jhol momo, amely során egy fűszeres paradicsomlevesben tálaljuk a bivalyhússal töltött batyukat. 

Foglalás

Új foglalás érkezett!

Nyitvatartás

Hétfő: ZÁRVA

Kedd: 11:30 – 23:00

Szerda: 11:30 – 23:00

Csütörtök: 11:30 – 24:00

Péntek: 11:30 – 24:00

Szombat: 11:30 – 24:00

Vasárnap: 11:30 – 23:00

Annapurna Nepáli Étterem

Budapest, Ráday u. 29, 1092

Nyitvatartás

Hétfő: ZÁRVA

Kedd – Szerda: 11:30 – 23:00

Csütörtök – Szombat: 11:30 – 24:00

Vasárnap: 11:30 – 23:00