Ismerd meg Nepált!

Nepál

Az India és Kína közé ékelődött Nepál rendkívül változatos földrajzi és éghajlati adottságokkal rendelkezik. Területe kicsivel nagyobb, mint Magyarország másfélszerese, amelyen körülbelül 30 millió ember él.

Newari

A newari népcsoport már az ókor óta a Kathmandu-völgyben él. A Kathmandu-völgy földje bőséges termést hozott, a Tibettel és Indiával való kereskedelmi kapcsolat pedig virágzó gazdaságot. A völgyet érő kulturális hatások felfedezhetőek mind az ételekben, a művészetekben és az építészetben is. Népszerű turistacélpont Bandipur, egy kis város, amely a mai napig gyönyörűen megőrizte a hagyományos newari építészet mintáit.

Magar / Gurung és a Gurkha harcosok

A Magar és Gurung népcsoportok Nepál nyugati részének dombságán élnek, rizsteraszokra épült kis közösségekben. A leghíresebb gurung település Ghandruk, ahonnan kiváló panoráma nyílik az Annapurna hegyvonulatra, illetve az Annapurnát meghódítani kívánó magashegységi és túra expedíciók egyik állomása.

Chhettri

A Chhettri az egyik csoportja a Khas hindu közösségnek, a régi kasztrendszer egyik legmagasabb fokán elhelyezkedő csoport volt. Ők voltak a Kshatriya harcosok, akik a rendszer védelmezői voltak. Bár a kasztrendszer ma már hivatalosan nem létezik, az ország közepén élő Khas közösségekben még kifejezetten nagy a jelentősége. A többi Khas csoporttal együtt a népesség kb. 30%-át teszik ki. Az úgynevezett „közép-dombságban” helyezkednek el, nem messze Kathmandutól.

Sherpa

A serpák talán a legismertebb népcsoportja Nepálnak. Magasan a hegyekben laknak, Kelet- és Közép-Nepálban. Tibetből származnak eredetileg, több mint 500 éve keltek át a hegyeken. Nevük eredete is tibeti, jelentése „keletiek”. Mindenki az Everest körül lakó népként ismeri őket, a Khumbu régióban, de igazából ott csak körülbelül 3000 serpa lakik, a többiek az alacsonyabb régiókban telepedtek le.

A nepáli tea

Viszonylag fiatalnak mondható a teatermesztés Nepálban, az 1960-as évektől kezdett el beindulni. Ilam Nepál keleti részén található, úgy 600 km-re Kathmandutól. A legnagyobb teatermesztő terület Nepálban és ugyanaz a terroir mint az indiai Darjeeling.

Nepál ízei

Nepál ízei mélyen gyökereznek az ország gazdag kulturális és földrajzi sokszínűségében, amely a fűszerek világában is megmutatkozik. Az ország konyhája olyan fűszerek egyedi keverékére épül, mint a kardamom, a római kömény, koriander és a görögszéna mag, amelyek együtt felejthetetlen ízélményt nyújtanak.

Nyitvatartás

Hétfő: ZÁRVA

Kedd: 11:30 – 23:00

Szerda: 11:30 – 23:00

Csütörtök: 11:30 – 24:00

Péntek: 11:30 – 24:00

Szombat: 11:30 – 24:00

Vasárnap: 11:30 – 23:00

Annapurna Nepáli Étterem

Budapest, Ráday u. 29, 1092

Nyitvatartás

Hétfő: ZÁRVA

Kedd – Szerda: 11:30 – 23:00

Csütörtök – Szombat: 11:30 – 24:00

Vasárnap: 11:30 – 23:00

Foglalás

Új foglalás érkezett!